Grupa INTERFERIE ruszyła z programem Eco Challenge, którego celem jest promocja działań proekologicznych i prośrodowiskowych wśród pracowników, jak również gości hotelowych. Program został ogłoszony 25 września 2023 r. w Światowy Dzień Działania na Rzecz Celów Zrównoważonego Rozwoju i jest częścią budowanej przez Grupę Polski Holding Hotelowy strategii dotyczącej zrównoważonego rozwoju na lata 2023-2028.
Istotna jest również edukacja z wykorzystaniem renaturalizacji terenów należących do obiektów oraz ich otoczenia, zapobiegania marnotrawstwu czy minimalizacji oddziaływania środowiskowego. A także budowanie w społeczeństwie poczucia, że nawet drobne wybory mają wpływ na tak ważne zagadnienia jak chociażby obniżenie śladu węglowego.
Program składa się z trzech filarów: Eco Gesty, Eco Inspiracje i Eco Inwestycje. W ramach każdego z nich zaplanowane zostały działania i inicjatywy mające na celu nie tylko edukację pracowników i gości, ale również podkreślenie ważności aspektów środowiskowych i ekologicznych w najbliższym otoczeniu.
EKO KĄCIK to miejsce odpoczynku, stworzone we współpracy z Karkonoskim Parkiem Narodowym i Nadleśnictwem Szklarska Poręba!
Chcesz na chwilę oderwać się od zgiełku codzienności i poczuć bliskość natury? W naszym EKO KĄCIKU odnajdziesz spokój, relaks i pełne harmonie z otaczającą przyrodą. Przyjdź, zrelaksuj się i poczuj magię Karkonoszy!
Bliskość natury sprawia, iż na terenie hotelu pojawiają się różne zwierzęta. Regularnie odwiedza nas jeleń „Ryś”. Wokół obiektu znajdują się paśnik, karmniki dla ptaków a także ul dla pszczół.
W INTERFERIE wspieramy jeże! W związku z „Dniem Jeża” w ramach filaru Eco Inspiracje naszego programu Eco Challenge, zakupiliśmy specjalne legowiska dla jeży i umieściliśmy je na terenie naszego obiektu.
Jeże, jako gatunek chroniony w Polsce, wymagają od nas szczególnej uwagi. Pamiętajmy, że każdy z nas również może przyczynić się do ochrony jeży poprzez: pozostawienie w zaciszu ogrodu pryzmy opadłych z drzew liści lub zakupienie lub zbudowanie legowiska w okresie jesiennym, pozostawienie w ogrodzie miseczek z wodą, gotowanym mięsem, wysokojakościową karmą dla psa lub kota, marchewką, burakami, ugotowanymi jajkami (poza okresem zimowym), udzielenie pomocy chorym lub rannym jeżom poprzez zapewnienie im opieki weterynaryjnej.